Fysieke tips voor gebruik

Op basis van eigen ervaringen en observaties volgen hier een paar tips om de bediening van Duolingo aangenamer te maken.

Gebruik sneltoetsen

Het aanleren van de sneltoetsen voor de bediening is de moeite waard als je Duolingo maandenlang of jarenlang regelmatig wilt gebruiken. RSI is een serieus risico bij dagelijks intensief computeren. De “keyboard shortcuts” staan in het menu dat uitrolt als je in Duolingo op je eigen accountnaam klikt. Bij een spreekoefening hoef je niet telkens op het microfoon-icon te klikken; om te starten met opnemen en spreken, kun je gewoon op de entertoets drukken. Dat scheelt een hoop muisbewegingen.

Full screen

Met de toets F11 op het toetsenbord kun je Duolingo in Full screen mode gebruiken. De zoekbalk van de browser verdwijnt uit beeld. Dat geeft rust. De informatie onder aan de pagina wordt beter leesbaar, zoals bijvoorbeeld het juiste antwoord.

ledge-400

Werk staand

Zet de laptop of de tablet op een verhoging, bijvoorbeeld een bar of statafel, of hang de tablet aan de muur, zodat je staand kunt oefenen. Leerlingen zitten/hangen al genoeg in de schoolbanken. Een goede houding voorkomt rug- en nekklachten.

Leer Blind typen

Met name op de laptop is Duolingo een ideale oefenomgeving om blind te leren typen. Op de letter F en de letter J zit meestal een voelbaar streepje op het toetsenbord. Leg hier je linker- en rechter wijsvinger op. Kijk alleen naar het scherm en probeer nu alle schrijfoefeningen in Duolingo blind te typen. Dat valt niet mee in het begin! Maar na een weekje geduldig oefenen, ontdek je dat het werkt. Elke week merk je vooruitgang. Na een half jaar hoef je er niet meer bij na te denken. Na een jaar gaat het net zo snel als wanneer je naar je vingers kijkt. Net als talen leren is dit een vaardigheid waar je je hele leven gemak van hebt.

Heb jij ook een tip voor het fysieke gebruik van Duolingo? Laat het weten in de comments.

 

Plaats een reactie