1000 dagen Duolingo

500 dagen Spaans

In juli 2017 ben ik begonnen met Spaans op duolingo. Starting from scratch. Ik wilde onderzoeken of ik in precies 1 jaar het staatsexamen Spaans zou kunnen halen. In juli 2018 kon ik met gepaste trots op mijzelf en op duolingo berichten dat ik de examen Spaans challenge met succes had volbracht.

Kon ik na 1 jaar oefenen vloeiend Spaans spreken? Nee dus. Kon ik na 1 jaar oefenen een boek lezen in het Spaans? Nee dus. De conclusie is dat het examen Spaans elementair (havo) ergens tussen ERK-niveau A1 en A2 zit. Door een goede voorbereiding wist ik met succes het examen te halen, maar serieus Spaans spreken vraagt minstens om niveau B1.

Na het examen Spaans heb ik één boek gelezen van de literatuurlijst voor het eindexamen Spaans voor vwo. Dat kostte natuurlijk moeite, maar oefening baart kunst. Ook hier. Toen vond ik het even genoeg en ben ik teruggekeerd naar mijn oude haat-liefde verhouding met de Franse taal.

500 dagen Frans

Met Frans was ik begin 2019 reeds op het niveau waar ik met Spaans geëindigd was. Ik kon met Google translate bij de hand een detectiveroman van Maigret lezen. Ondertussen is er weer van alles gebeurd bij duolingo:

 • de boom heeft nu 6 kleuren voor de niveaus paars/blauw/groen/rood/oranje/goud
 • de boom heeft extra moeilijkheidslevels op ERK niveau B1/B2
 • Frans heeft net als Spaans een verzameling stories en podcasts
 • de diamond league stimuleert motivatie via competitie
Na 500 dagen Basics 1 bijwerken??

Na 500 dagen Frans sinds begin 2019 en de voorafgaande oefentijd in 2015-2017 (waarin ik afwisselend Frans en Duits deed) heb ik de geëxpandeerde boom voor Frans nog steeds niet klaar:

 • 687 Kroontjes
 • 1000 dagen Streak
 • 6951 Lingots
 • 69.635 XP Frans
 • Alle stories geluisterd

Het aantal kroontjes is het aantal voltooide skills, die elk uit een serie van 5 oefeningen bestaan, of die je kunt skippen door een test. Het aantal kroontjes is dus het beste bewijs voor je werkelijke beheersingsniveau van de taal.

De dagen streak zegt niks over je niveau, maar wel wat over je vastberadenheid om te blijven oefenen. In het Engels spreekt de onderzoeksliteratuur over Grit.

Het aantal Lingots zegt helemaal niets. Een tijdlang kreeg je elke 10 dagen het aantal lingots van je streaklengte / 10. Deze beloning is nu verdwenen. Voor gevorderden hebben lingots geen nut of betekenis meer.

Het aantal XP blijft de beste maat voor hard werken. XP kan je alleen verdienen met zweet. Dankzij duolingo blijft het leuk en kan je talen leren zonder bloed en tranen.

Mastery learning duurt het langst

De conclusie is dat het allemaal niet meevalt. Een taal leren tot op spreekniveau B1/B2 – zodat je een film kunt volgen en een Franse spreker op televisie kunt verstaan zonder ondertiteling – valt lelijk tegen. Zowel in het Spaans als het Frans valt het mij op dat luisteren nog aanzienlijk moeilijker is dan lezen. En dan spreken wij nog niet eens over schrijven en spreken!

Natuurlijk: als ik in Parijs ging wonen en werken zou het allemaal wel wat sneller gaan. Een Franse vriendin zou vast heel stimulerend zijn voor mijn taalgevoel. Maar voor mijn onderzoek wil ik zuiver de invloed van het oefenen met duolingo meten. Jammer voor de Franse vriendin.

Soms kom ik toe aan een boek. Ik heb mij voorgenomen La Nausée in het Frans te lezen. Ook dat valt niet mee. Even duolingo doen na een lange werkdag is ontspannend, maar voor Sartre moet ik echt even gaan zitten. Dat komt er niet vaak van. Ik ben nu (pas) op pagina 49 van de 251.

Het devies is Volhouden

 1. 12 basic
 2. 22 basic
 3. 21 basic
 4. 24 intermediate
 5. 22 zeer moeilijk
 6. 25 moeilijk
 7. 15 intermediate grammatica
 8. 19 intermediate grammatica

Dit is het aantal skills per niveau voor Frans op datum 9 april 2020. Het totaal aantal is dus 160. Elke skill heeft 6 kleurniveaus. Voor elk kleurniveau per skill krijg je een kroontje. Er zijn 160 skills maal 6 kleurniveaus dus maximaal 960 kroontjes. Ik zit nu op 687 van de 960 kroontjes = 72% van het totaal. Ik kan dus nog even vooruit. Vooral de oefeningen op niveau 5 vind ik heel moeilijk. Hier maak ik nog drie fouten in elke zin. Dus daar valt nog genoeg te leren. Ik hoef me nog niet te vervelen.

Elke skill bestaat uit een serie van 5 oefeningen. In totaal heeft duolingo Frans nu dus 4.800 oefeningen. Voor elke oefening kun je 15 XP krijgen. Het voltooien van de cursus Frans zal dus minimaal 72.000 XP opleveren als je alle oefeningen precies 1 x doet. En elke oefening bestaat uit 10 vragen voor de basic skills of 20 vragen voor de intermediate skills. In totaal moet je voor duolingo Frans nu dus 16.500 zinnetjes op basic niveau en 63.000 zinnetjes op intermediate niveau correct invoeren via de app of laptop. Dat zijn 79.500 zinnetjes. Daar kan geen lesboek tegenop.

Het is veel werk, maar het is wel allemaal gratis.

22 gedachten over “1000 dagen Duolingo”

  • Oh, dus daar zit het probleem! Er is gewoon geen hoofdstuk 4 t/m 7. Erg jammer. Wat gek, ik dacht met mijn havo-Frans van 45 jaar geleden nog wat bij te leren. Nou, dat lukte in 50 dagen door t/m hoofdstuk 3 af te ronden. Dat was overigens al na 30 dagen, maar doordat ik niet verder kon heb ik hoofdstuk 1 en 2 alsnog maar afgemaakt. Wat overigens alsnog leuk en leerzaam was, maar nu is alles paars gekleurd en kom ik met geen mogelijkheid verder. Jammer; heb voor een jaar een abonnement betaald en ben na anderhalve maand klaar. Misschien dan toch maar via Engels-Frans proberen.
   Of weet iemand wanneer het vervolgaanbod Nederlands-Frans komt?

   Beantwoorden
  • Hoi allemaal,

   Veel mensen vinden het jammer dat de cursus Frans – Nederlands nog niet verder ontwikkeld is dan niveau 3. Snap ik, maar wat is er tegen om gewoon verder te gaan met de cursus Frans – Engels? Dan leer je niet alleen beter Frans, maar tegelijk ook beter Engels…

   Ik ben benieuwd welke vrijwilligers in NL meehelpen met de ontwikkeling van de cursus Frans – NL en Duits – NL en hoeveel werk zij hierin stoppen. Graag een berichtje als jij één van deze vrijwilligers bent of kent!

   Beantwoorden
 1. Heel jammer dat Duolingo Frans dus maar 3 hoofdstukken heeft in plaats van de opsomming als door Ton Valk aangegeven:
  12 basic
  22 basic
  21 basic
  24 intermediate
  22 zeer moeilijk
  25 moeilijk
  15 intermediate grammatica
  19 intermediate grammatica
  Uitleg gevraagd aan Duolingo, maar zoals verwacht geen antwoord gehad op mijn vraag

  Beantwoorden
  • Nu hoofdstuk 3 is afgerond hoopte ik ook verder te kunnen met het vervolg. Maar blijkbaar gaat de cursus Nederlands-Frans niet verder. Je kunt aansluitend wel overstappen op de cursus Engels-Frans, die gaat verder met de niveau’s die Ton beschrijft. Ik deed de begin test om je niveau te bepalen en kon gelijk met Hs 3 beginnen.

   Beantwoorden
 2. Helaas lopen mijn lessen frans op dood spoor. Het is onmogelijk om met hoofdstuk 4 door te gaan. Het kan toch niet zo zijn dat dit het einde is van de cursus frans. Het zou fijn zijn als dit probleem wordt opgelost.

  Beantwoorden
 3. Ik dacht dat Duolingo Frans uit 7 hoofdstukken bestond. Ik zit al twee vast op hoofdstuk 3; heb alle lessen afgerond en bijballen lessen 5 kroontjes. Enig idee hoe ik verder kom? Het enige dat ik nu kan oefenen zijn de herstellingen en ik heb niet het gevoel dat ik hiermee veel verder kom.

  Beantwoorden
    • Officiële reactie van DuoLingo: er zijn van de cursus Frans (in het Nederlands) drie hoofdstukken en daarmee is de cursus voltooid.

  • Nu hoofdstuk 3 is afgerond hoopte ik ook verder te kunnen met het vervolg. Maar blijkbaar gaat de cursus Nederlands-Frans niet verder. Je kunt aansluitend wel overstappen op de cursus Engels-Frans, die gaat verder met de niveau’s die Ton beschrijft. Ik deed de begintest om je niveau te bepalen en kon gelijk met Hs 3 beginnen.

   Beantwoorden
 4. Hoe weet ik welk niveau ik ben. Dus waar en hoe ik moet beginnen?
  Ik kan me aardig verstaanbaar maken in t Spaans. Veel fouten maar ik wordt begrepen.

  Beantwoorden
   • Ik kom niet verder. Heb Duits Engels en nu ook frans voltooid.
    Heerlijk om te doen maar jammer dat ik Italiaans alleen met Engels kan volgen. Net iets lastiger. Ik raad iedereen aan duo Lingo te proberen.

    Beantwoorden

Plaats een reactie