Eindniveau 2

Ruim een jaar na mijn eerste post over het eindniveau en ruim een half jaar naar het voltooien van Frans kan ik toevoegen dat het moment dat je de hele “boom” voltooid hebt, slechts een momentopname is. Het is een mijlpaal om de allerlaatste oefening af te maken en het is een mijlpaal om alle oefeningen voor het eerst helemaal “goud” te maken. Hoera, tatata, je ontvangt een diploma. Maar je bent nooit klaar met een taal leren en uiteindelijk is het slechts een momentopname in je learning curve.

Noel Cornelis, Reality of Possibilities

De meeste mensen zijn ergens rond level 15 wanneer zij voor het eerst hun boom van goud hebben. Een half jaar later zit ik op level 20 en het oefenen gaat gewoon door en door. Mijn boom blijft hoogstens twee dagen compleet, dan vallen er al gauw weer gaten in mijn gouden overzicht en mag ik weer oefenen. Op dit moment probeer ik te ontdekken of oefeningen langer goud blijven naarmate ik de taal beter begin te beheersen.

Je oefent niet voor niks. De oefeningen worden steeds moeilijker. De nietsvermoedende student verwacht dat de laatste oefeningen van de boom moeilijker zijn dan de eerste. Dat is ook zo, omdat de onderwerpen en de grammatica moeilijker worden. Maar in werkelijkheid worden ook de zinnetjes van de schijnbaar eenvoudige oefeningen bovenaan de boom steeds moeilijker. Elk zinnetje heeft een statistische moeilijkheidsgraad. En elk leerlingprofiel heeft een P-waarde. Zo krijg je altijd weer nieuwe zinnetjes om te oefenen die net lekker aansluiten op je eigen competentie. Je merkt eigenlijk nauwelijks dat je niveau steeds verder toeneemt.

1 gedachte over “Eindniveau 2”

Plaats een reactie