Examen Spaans challenge

Ton ging de uitdaging aan om binnen 1 jaar van nul naar het staatsexamen Spaans havo elementair te gaan. Hij is gestart op 1 augustus 2017 en het mondeling deel van het examen vond plaats op 28 juli 2018. Is het hem gelukt?

uit: mondeling examen havo spaans elementair 2015

Waarom het eindexamen Spaans havo elementair?

Om te beginnen: dit lijkt al moeilijk genoeg. Het havo eindexamen vereist A2-niveau voor luisteren, spreken, schrijven en A2+ voor lezen. De complete vereisten staan beschreven in de vakinformatie voor het staatsexamen 2018

Het verschil met het havo examen Spaanse taal en literatuur is niet alleen dat lezen en schrijven dan op niveau B1 moet zitten, maar ook dat er vier boeken moeten worden gelezen. Het doel van de challenge is het onderzoeken van het effect van duolingo.com. Het lezen van vier boeken van literaire kwaliteit heeft een groot effect op de leesvaardigheid en zou dus het onderzoek sterk beïnvloeden.

De onderzoeksvraag is: Is een jaar lang oefenen met Duolingo genoeg om het havo eindexamen te halen? 

Om deze vraag eerlijk te kunnen beantwoorden heeft Ton voor Spaans gekozen in plaats van Frans of Duits, omdat hij die talen vroeger al op school gehad heeft. Ook al was hij nooit goed in grammatica voor deze vakken. Spaans is echt een start from scratch. Hoewel Ton op school ook Latijn gehad heeft en veel daarvan terugherkent in het Spaans, bijvoorbeeld het weglaten van persoonlijke voornaamwoorden als die afgeleid kunnen worden uit de context: Yo, tu, él, usted, nosotras, ellos.

Wat is de tussenstand?

Op 1 maart 2018 heeft Ton met 15.000 punten in een streak van 250 dagen oefenen net level 20 in Spaans gehaald. Dat is een gemiddelde van 60 punten per dag. Ervaren duolingo gebruikers weten dat dat (onder het puntensysteem van Duolingo tot mei 2018) een pittige uitdaging was, maar niet onrealistisch. Het betekent dat Ton elke dag 20 minuten tot een half uur Spaans oefende op duolingo.com.

Nog twee maanden te gaan tot het schriftelijk eindexamen en nog vier maanden tot het mondeling. Het mondeling gaat zonder twijfel het moeilijkste worden, bij gebrek aan oefening in Spaans spreken met andere mensen.

Wat zijn de regels?

Het zou leuk zijn voor het mondeling nog even een weekje naar Spanje op vakantie te gaan of elke week te gaan kletsen in een tapas bar, maar dat zou, net als het lezen van boeken, een verstoring van het onderzoek betekenen. Alles wat mag om te oefenen zijn oefeningen die op duolingo.com worden aangeboden en in voorbereiding op het examen de oefenexamens die toepasselijk genoeg op duo.nl gevonden kunnen worden. Ton oefent op duolingo.com  de bekende oefeningen met zinnetjes, hij leest de stories uit het Leerlab en daarnaast volgt hij de duolingo podcast.

Oefenen met staatsexamens

21 april 2018: vandaag de uitnodiging voor het schriftelijk examen ontvangen. De datum is 7 mei, dus nog twee weken de tijd om mij voor te bereiden. Tot nu toe twee leesexamens geoefend. Voor het leesgedeelte van het schriftelijk examen Spaans elementair havo 2017 had ik meteen 0 fout, en voor het examen van 2016 2 fouten. Dus daar heb ik wel vertrouwen in. Het actief schrijven wordt al een stuk moeilijker. Simpelweg omdat ik dat nog nooit eerder gedaan heb. De schrijfopdracht van 2017 leek wel haalbaar, maar ik had volgens de bovenstaande regels natuurlijk niemand om mijn zelfgeschreven tekst na te kijken. Via de hieronder genoemde website http://spanishchecker.com/ kon ik wel een ogenschijnlijk gedetailleerde feedback krijgen. Ik heb de indruk dat ik veel accenten heb weggelaten, de nodige verbuigingsfouten masculine/feminine maakte en hoe dan ook verschillende fouten per zin. Ik vrees dat dat geen goed cijfer gaat opleveren. De schrijfopdracht van 2016 heb ik al twee keer uitgesteld, omdat hiervoor kennis van de briefconventies nodig is. Tja, en die leer je evenmin op duolingo.

Schrijfvaardigheid

Gelukkig staan in bijlage 2 van de vakinformatie voor het Staatsexamen 2018 de volgende links als referentie voor briefconventies:

wp.digischool.nl/spaans/oefenen/para-escribir-schrijfvaardigheid/
www.modelo-carta.com/como-hacer-una-carta.html
www.gcfaprendelibre.org/tecnologia/curso/crear_un_correo_electronico/escribir_un_email_correctamente/1.do
www.talenwijzer.com/schrijfvaardigheid-spaans.html
www.spanishchecker.com

Estimados lectores:

Será un trabajo muy duro de salir aprobado para este examen del estato.

Lo saludo,

Ton

7 mei: Schriftelijk examen in Rotterdam Capelle

Oef. Dat viel niet mee. Het examen lezen en schrijven Spaans 2018 was niet makkelijk. De leestekst had 24 vragen terwijl de teksten van 2015-2017 hooguit 16 vragen hadden. Daardoor kostte dit deel van het examen gewoon meer tijd. Ik had haast met de schrijftekst, die ik niet meer kon overschrijven van het kladpapier op het examenpapier. Ik kreeg wel alles af, maar had geen tijd meer om mijn werk goed te controleren, helaas. Misschien deed ik langer over de leesteksten omdat ik precieser over de antwoorden ging nadenken dan tijdens het oefenen. Ik was een beetje geschrokken omdat ik 5 fout had in het oefenexamen van 2015. In de grond ben ik een Bèta. Ik kan slecht overweg met onduidelijke antwoorden. Ik zoek naar een grond voor het exacte antwoord of naar een criterium om een verkeerd antwoord uit te sluiten. Soms zijn er gewoon twee antwoorden mogelijk en moet je op vage gronden een keuze maken. Odio eso!

Morgen Mondeling Examen!!

Het mondeling examen heeft drie delen: een presentatie over een zelfgekozen en thuis voorbereid onderwerp, een tweede presentatie over een casus die vlak voor het mondeling wordt aangereikt en daarna een gesprek. Dat alles in 25 minuten. Lees hier alvast mijn presentatie over de verrassende belasting op zonnepanelen, el impuesto al sol, die de vorige regering van Spanje in 2015 heeft ingevoerd, en die afgelopen maand is vervangen door nieuwe Europese regels voor het balanceren van vraag- en aanbod op de markt voor hernieuwbare energie. Dat geeft een goede indruk van mijn huidige lees- en schrijfniveau. Over het actief spreken maak ik mij nog grote zorgen, maar dit was een goede voorbereiding.

Eindcijfer 7

Missie geslaagd, kandidaat verdronken. Voor het schriftelijk examen van 7 mei 2018 heb ik enigszins teleurstellend een 6,2 gehaald. Voor het mondeling van heden 28 juli 2018 kreeg ik een 7,5. Wat samen tot het eindcijfer 7 leidt. Het mondeling bevatte verschillende onderdelen: de presentatie ging perfect, het gesprek ging vreselijk. Voor mijn presentatie had ik in eenvoudige zinnen een samenvatting gemaakt van deze tekst die precies vijf minuten duurde. Deze samenvatting had ik door een keer of tien oefenen uit mijn hoofd geleerd. Daardoor ging ik niet improviseren tijdens het examen en was ik niet nerveus. Het tweede deel van het mondeling bestond uit een gesprek over je toekomstplannen. Onder druk kon ik helaas veel minder woorden vinden dan gisteren en ik hakkelde veel. Twee charmante examinatoren informeerden belangstellend naar mijn liefdesleven. Ik kon slechts antwoorden dat die vraag veel te moeilijk was op dat moment. Daar namen zij minzaam genoegen mee.

Volg Ton op Duolingo: sigue mi desafío

 

1 gedachte over “Examen Spaans challenge”

Plaats een reactie